joi, 3 martie 2016

Complimente pe care copilul are nevoie să le audă

Complimente pe care copilul are nevoie să le audă
Gândeşte-te cum te simţi atunci când şefii îţi apreciază contribuţia la un proiect sau când o colegă îţi admiră rochia, ori îţi arată recunoştinţă pentru un ajutor pe care i l-ai dat. Toate acestea te fac să te simţi bine, cu siguranţă. Imaginează-ţi acum ce putere pot avea astfel de complimente asupra copilului tău! Un copil care se simte apreciat poate să mute munţii din loc.

Studiile de specialitate au arătat că cele mai motivaţionale complimente pentru copii sunt cele care au legătură cu efortul depus pentru munca sa, cu tehnicile folosite pentru atingerea obiectivului propus şi care le laudă perseverenţa şi implicarea.

Ţinând cont de rezultatele cercetării şi de faptul că orice părinte îşi doreşte un copil puternic şi hotărât, iată complimentele pe care ai putea să i le faci micuţului tău cât mai des.

Admiră-i caracterul


De fiecare dată când copilul tău se arată empatic, bun, onest, de încredere, nu rata ocazia să îi lauzi atitudinea. Integritatea este valoroasă în ziua de azi, mai ales că e o trăsătură din ce în ce mai rar întâlnită.

Laudă-l când este respectuos


Poate că este mai uşor să observi defectele cuiva şi să nu ratezi nicio ocazie să îl taxezi atunci când greşeşte, dar încearcă să observi mai întâi lucrurile pozitive. Asigură-l pe copilul tău că, chiar dacă nu îţi aminteşti de fiecare dată să îi spui, îl admiri şi îl apreciezi pentru felul în care se poartă cu cei din jurul lui.

Mulţumeşte-i pentru faptul că este copilul tău

Cei mai mulţi copiii au nevoie să ştie cât sunt de importanţi şi valoroşi doar pentru că există. Nu ezita să îi amintești tot timpul că ești mândru să îi fii părinte.

Arată-i recunoştinţă când te ajută


Copiii au nevoie să ştie că şi contribuţia lor contează, că adulţii o observă şi o preţuiesc. Aşadar, atunci când te ajută să faci ordine în casă sau aranjează masa, nu lăsa aportul lui să treacă neobservat.

Laudă-l când învaţă ceva nou

Atunci când un compliment este făcut la momentul potrivit şi în maniera cea mai potrivită, poate avea efectul unui bulgare de zăpadă, făcându-l pe copil să continue în această direcţie şi să înveţe noi şi noi lucruri.

Laudă-i stilul

De la modul în care se îmbracă, până la felul în care aranjează masa, copiii au nevoie să audă şi complimente care au legătură cu stilul şi simţul lor estetic. Chiar dacă nu eşti întotdeauna de acord cu felul în care s-a îmbrăcat, de exemplu, nu te zgârci în a-l lăuda pentru imaginaţia pe care o are.

Admiră-i prietenii

Vorbeşte admirativ despre prietenii lui, dar fă acest lucru doar dacă poţi vorbi cu sinceritate despre aceştia.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Multumim frumos de sfaturi! De folos

Unknown spunea...

Multumesc frumos pentru sfaturi, sunt foarte utile !

Trimiteți un comentariu