joi, 26 martie 2015

Ouă decorative pentru Paşti

3/26/2015 0
Ouă decorative pentru Paşti
Ouă decorative pentru Paşti
Ca şi Sărbătoarea Crăciunului, perioada Sărbătorilor de Paşti este magică pentru întreaga suflare creştină.

Pentru Sfintele Sărbători de Paşte din acest an voi pregăti surprize colorate pentru copilaşii clasei mele, pentru părinţii lor, dar nu vom uita să şi dăruim. Primul pas l-am făcut deja: "Ouă decorative pentru Paşte".

Pentru ca ziua de astăzi să fie cu adevărat magică am început-o cu o poveste: "Legenda Iepuraşului de Paşti". Apoi, ne-am imaginat că suntem iepuraşi şi am realizat ouşoare colorate. Am şi scris ouşoare în coş, pe caiet, dar asta vă arăt într-o fişă viitoare.

Am hotărât ca aceste decoraţiuni să urmeze o altă destinaţie decât familiile copiilor, să facă parte dintr-un proiect generos, desfăşurat de şcoală cu ocazia acestei sărbători.Ouă decorative pentru Paşte

Ouă decorative pentru Paşte
Ouă decorative pentru Paşte

Pentru realizarea acestui proiect aveţi nevoie de:

-bombonele de ciocolată, frumos ambalate;
-baloane;
-sfoară de bumbac;
-aracet;
-glitter.

Mod de realizare:
Ouă decorative pentru Paşte
1. Se introduce bomboana în balon şi se umflă balonul până la dimensiunea unui ou de gâscă.

2. Se diluează aracet în puţină apă, se udă sfoara, se stoarce şi se înfăşoară pe balon.

3. Se presară glitter şi se pune la uscat până a doua zi. 

4. După uscarea completă, se inţeapă balonul şi se extrage cu grijă pentru a nu deteriora oul.

Noi le-am pus în coşuleţe pregătite de copii. Sper să vă placă!

Voi cum vă pregătiţi de Paşti?
Cu drag,
Loreta

joi, 19 martie 2015

Circuitul apei în natură - planșă

3/19/2015 0
Circuitul apei în natură
Această planșă poate fi folosită pentru o mai bună înțelegere a circuitului apei în natură sau o veți putea integra într-o fișă de lucru destinată elevilor din ciclul primar.

Am gândit și am realizat această planșă pentru a ilustra circuitul apei în natură într-un mod accesibil elevilor claselor mici, reprezentarea amuzantă a factorilor de mediu fiind foarte atractivă pentru micii școlari.

Succes vă doresc!
Cu drag,
Loreta


Arte plastice-tehnici de lucru: „Ploaia”

3/19/2015 0
Ploaia: tehnica stropitului + pensulație + colaj + dactilopictură;
ploaie, natura, colaj
Arte plastice colaj
Arte plastice colaj
Arte plastice colaj
Arte plastice colaj
Astăzi am încheiat seria lecțiilor despre fenomenele naturii. Și cum puteam să încheiem altfel, decât printr-o compoziție artistică pe tema ploii.

Iată cum am procedat:

1. Am decupat umbreluța și norul de ploaie, am scurtat bețișoarele igienice și sfoara și am rulat biluțe pufoase de vată.
2. Am pictat tulpina copacului.
3. Umbrela și norul au fost decorate separat și apoi au fost lipite pe spațiul de lucru.
4. Am presărat frunze în pom și în aer cu ajutorul degetelor (dactilopictură).
5. Am adăugat stropi de ploaie cu ajutorul unei periuțe de dinți (tehnica stropitului).

După ora de arte, la noi a ieșit soarele.

Mult soare vă doresc și vouă!
Cu drag,
Loreta

joi, 12 martie 2015

Colaj - Circuitul apei în natură

3/12/2015 0
Pentru astăzi aceeași temă, altă abordare: colaj cu tema „Circuitul apei în natură”.
Colaj - Circuitul apei în natură
Colaj - Circuitul apei în natură
Realizarea este simplă, singurul secret constă în a oferi elevilor elementele deja decupate. Cu copilașii clasei pregătitoare se pierde foarte mult timp la decupat. Dacă aveți elevi mai mari, cu siguranță se vor descurca singuri.

Pentru realizare aveți nevoie de:
-hârtie colorată;
-creioane colorate;
-lipici;
-foarfecă.

Pentru elevii claselor mai mari, care știu să scrie, recomand a se trece în schemă și denumirea fiecărui proces simbolizat în colaj.

Spor și inspirație vă doresc!
Cu drag,

miercuri, 11 martie 2015

luni, 9 martie 2015

Apa în natură

3/09/2015 0
Circuitul apei în natură este un subiect foarte ofertant și interesant a fi studiat cu elevii claselor mici. Circuitul apei în natură a fost descoperit, sau măcar intuit, foarte devreme în istoria omenirii.

“Apa se ridică la cer sub formă de vapori; din cer coboară sub formă de ploaie, din ploaie se nasc plantele, și din plante, animalele” (Manusmriti - Cartea III, sloka 76).

Pentru această activitate am pregătit o scurtă poveste care prezintă circuitul apei în natură într-un mod atractiv și pe înțelesul copiilor.
Prezentarea ppt pentru „Povestea unei picături de apă” poate fi găsită aici.

Aprofundarea se va realiza urmărind prezentarea „Circuitul apei în natură”. Această prezentare ppt poate fi descărcată de aici

Activitatea presupune și o latură artistico-practică, astfel:

Fiecare copil a fost rugat să recicleze un pahar de plastic, pahar de iaurt, etc. Paharul reciclat de mine provine de la o înghețată de fructe. Voi reciclați ce vă place. Aceste pahare vor conta în cadrul discuției despre importanța reciclării, dar vor reprezenta și suportul pentru „Picătura de apă”.
Pentru realizarea „Picăturii de apă” am pornit de la un pumn de fundițe de satin. Dacă dispuneți de ajutorul unui copil, e perfect! Degetele unui adult sunt prea groase pentru acest tip de fundițe. Dacă nu, găsiți un instrument care să vă ajute. Un diapazon e perfect.

Mai aveți nevoie de paie pentru apă, lipici și hârtie glasată. 

Tăiați două picături de apă, ca în imaginea de mai sus. Uneia trebuie să-i îndepărtați vârful, iar pe cealaltă trebuie să o decorați cât mai atractiv. Acum, le puteți lipi spate în spate, cuprinzând între ele paiul de băut. Nu uitați să atașați fundița! 

Tăiați o panglică de hârtie și două mănuși colorate. Pe acestea trebuie să le lipiți în jurul gurii paharului. Ele vor fi brațele picăturii de apă.

Turnați puțină apă în pahar și beți! Cu siguranță acesta este lichidul vieții.

Pentru că suntem exploratori, ne vom realiza și coliere „apoase!”.
Dacă doriți și voi, aveți șablonul atașat. Nu uitați să le prindeți câte o panglică și să le purtați cu plăcere! 

Noi vom și cânta: „Vine ploaia!”. Puteți descărca această prezentare în format ppt de aici.

Spor în toate vă doresc!
Cu drag,


vineri, 6 martie 2015

Emoții de martie

3/06/2015 0
E Ziua Femeii și m-am încăpățânat ca în anul acesta să nu regizez vreo serbare. Am avut program artistic de Crăciun și oricât de mult s-ar bucura sau mândri mamele că-și văd copiii cântând și recitând, consider că e mai sfânt să le pregătim alte surprize. 

Bine, acum poate veți fi ușor împotriva unei astfel de decizii, dar vă spun că după experiența Crăciunului, când unul dintre copii s-a simțit rău, m-am gândit că-i mai bine așa. Prea multe emoții, prea multe blitz-uri și camere de luat vederi, prea mulți părinți, bunici, veri, nepoți, toți cu ochii ațintiți asupra lor, prea multe și intense trăiri pentru un omuleț atât de mic, pentru un copilaș de șase ani.

Ziua Femeii poate fi minunată și fără serbare școlară! Eu și mamele lor, cu siguranță, îi vom iubi la fel și fără să ne spună în mod festiv: „La mulți ani!” Și cum să nu-i iubești când vin la tine cu mânuțele desfăcute, te cuprind și te ating cu năsucurile umede, ca niște cățeluși, te sărută, te umplu pe față cu mucuți și-ți spun cu o candoare a vârstei, care păcat că se pierde odată cu anii: ”Doamna, noi toată clasa vă iubim!”. 

Am o fetiță, o dulceață mai corect, care pentru că i-am spus odată „mâță”, vine la mine, toarce și îmi spune: „Miau!”. Mai au și un alt obicei drăguț. În timp ce stau pe scaun, mă asaltează prin față, prin spate, pe laterale, ca într-un joc de tipul „Grămada cere vârf!”. Acestea și multe altele sunt momentele noastre de „iubeală”.

Mai am o fetiță care-mi confecționează felicitări, cele mai frumoase felicitări pe care le poate primi un om și...deși este în clasa pregătitoare, îmi scrie uneori scurte mesaje. 

Odată mi-a scris „...pentru cea mai bună doamnă”. I-am întrebat ce înseamnă pentru ei să fii „bun”. Mi-au spus că „bun” ar fi un om care nu-i ceartă. Am continuat discuția și ceea ce a urmat face parte din categoria „filozofia la șase ani” . Deși pare că n-ar avea legătură cu subiectul, tot am să vă povestesc:

I-am întrebat de ce se ceartă ei, când se ceartă. Mi-au răspuns că poate nu le convine ceva. Atunci i-am întrebat de ce nu pleacă, pur și simplu, fără să spună nimic sau de ce nu-și păstreză calmul. 

Un băiețel m-a privit și mi-a zis că poate lui nu-i place ce se întâmplă și n-ar vrea să rămână așa lucrurile. I-am provocat la o discuție despre conflicte și au ajuns ei la concluzia că oamenii se ceartă uneori pentru că nu sunt de acord unii cu alții și nu renunță la propriile păreri sau poate că un copil face un lucru periculos și atunci trebuie oprit! (Deh, v-am mai spus că am în clasă un sfat al bătrânilor, nu copilași de șase ani!)

I-am întrebat dacă n-ar fi mai potrivit să ne exprimăm părerile în mod calm, să spunem ce ne deranjează și să evităm conflictele. N-au fost prea convinși că am dreptate. „Cum să taci dacă știi că ai dreptate?” Le-am atras atenția că dojana ar trebui să vizeze interesul celui corectat și nu propriul nostru orgoliu și că dojana adevărată o însoțim de enorm de multă dragoste împărtășită, asumată nu doar declarată. 

Unui alt băiețel i s-a ridicat parcă un văl de pe ochi și a izbucnit: „Pe mine mă mai ceartă uneori mama, când fac prostii, dar eu tot o iubesc! Și ea mă iubește, am văzut-o eu cât era de supărată pentru că prietenul meu... m-a lovit. Și când mă simt rău, e supărată!” Un coleg i-a atras atenția că nici mamei nu-i place atunci când îl ceartă și că ea e chiar mai tristă ca și el. (Asta m-a surprins un pic, recunosc! E amuzant, uneori, să-i vezi cum emit ei judecăți.) 

Ei bine, dragile mele mame, procedați cum vă îndeamnă sufletul, căci el cu siguranță nu greșește. Iubiți-vă copiii cât sunt încă micuți și nu uitați să le spuneți asta în cuvinte. Chiar dacă simt deja, e important să și audă cât de mult înseamnă ei pentru voi. 

Și pentru că e 8 Martie, ziua voastră, vă urez să fiți sănătoase și răbdătoare, să puteți crește frumos puii de om, să vă bucurați de bucuria și realizările lor și să le fiți sprijin și echilibru când viața va încerca să-i spulbere. 

La mulți, mulți ani fericiți, mame sau viitoare mame, bunicuțe ori simplu: femei!
Cu drag,

joi, 5 martie 2015

Surprize de 8 Martie

3/05/2015 1
Pentru că se apropie 8 Martie, am pregătit împreună cu copilașii clasei mele surprize pentru mamele lor: gentuțe și coliere.

Gentuțele sunt relativ simplu de realizat și aveți nevoie de puțin material:
-3 coli colorate, format A4;
-lipici;
-foarfecă.
Mod de realizare:
1. Se pliază două dintre colile colorate, asemeni unei felicitări.
2. Una dintre ele se rupe și se obțin două bucăți egale, din care se împăturesc două evantaie.
3. Cele două evantaie se lipesc la interiorul celeilalte coli îndoite, realizând lateralele genții.
4. Se decupează și se lipesc mânerele.

Pentru a nu oferi goale aceste gentuțe, am realizat și coliere de flori, din:
-hârtie colorată;
-lipici;
-sfoară;
-glitter.
Mod de realizare:
1. Se decupează florile și se taie o bucată potrivită de sfoară.
2. Se montează floricelele cu lipici.
3. Se ornamentează cu glitter.

Sper să vă inspire. Un 8 Martie cu sănatate  vă doresc!
Cu drag,

marți, 3 martie 2015

Arte plastice-tehnici de lucru: „Înfloresc grădinile”

3/03/2015 0
Înfloresc grădinile: tehnica zgârierii + tehnica stropitului + pensulație;
Cireș în floare
Astăzi am reluat tema cireșului înflorit, pe care am abordat-o din altă perspectivă. Tehnica de bază studiată astăzi este tehnica zgârierii. Această tehnică presupune o vopsea ceva mai groasă, care după ce se aplică pe planșă, urmează a fi texturată folosind coada pensulei ori un bețișor de lemn.
Cireș în floare
Cireș în floare
Cireș în floare
Cireș în floare
Cireș în floare
Cireș în floare
Iată cum am procedat:

1. Am umezit suprafața de lucru, am realizat fundalul și am așteptat să se usuce. 

2. Am aplicat vopseaua roz, maro și verde și am texturat cu coada pensulei, folosind tipuri de linii potrivite fiecărei zone.

3. În jurul copacului am „stropit” albine, folosind culoarea galben.

4. Cu câteva tușe de negru au fost simbolizate păsările călătoare.

Copilașii mei de clasă pregătitoare au lucrat cu plăcere, dar trebuie spus că exemplificarea practică, pentru fiecare în parte este necesară.

O primăvară cu multe flori vă doresc!
Cu drag,