luni, 23 februarie 2015

Mărțișor din capac de sticlă

2/23/2015 0
Astăzi am discutat cu elevii mei un pic despre reciclare. Nu erau ei foarte în temă cu acest subiect dar s-au lămurit repede de ceea ce vreau să le spun.

Ca temă practică, am reciclat câte un capac de sticlă și am realizat mărțișoare. Pentru că aceste capace erau de la sticle de bere, am hotărât să devină mărțișoare pentru tați, doar ei au fost răspunzători de asigurarea materialului didactic.

Iată ce am obținut:
Pentru că nu presupun efort prea mare, se pretează a fi realizate cu copilașii claselor mici. Nici nu știți câte pot face cu degețelele acelea mititele!

Voi cum vă colorați primăvara?
Cu drag,

joi, 19 februarie 2015

Mărgele quilling și un mărțișor cu suflet

2/19/2015 0
Mărgelele quilling sunt acel tip de element handmade pe care-l știu încă din copilărie. Pe atunci nici habar nu aveam că poartă o denumire atât de pretențioasă. Le spuneam simplu mărgele și le rulam pe bețe de chibrit, folosind hârtie din reviste colorate, apoi le înșiram și erau numai bune de purtat. 

Pentru ziua de 1Martie din anul acesta, mi-am propus abordarea în manieră ceva mai modernă a bătrânelor mărgele de hârtie. Am realizat mărgele din hârtie colorată, le-am presărat glitter și le-am combinat cu mărgeluțe reciclate de prin coliere mai vechi.

Pentru că acest proiect este un pic mai migălos și destul de dificil de realizat cu copilași de clasă pregătitoare, vă recomand să vă înarmați cu răbdare și să vă alocați timp. Se prea poate să nu vă ajungă o oră dacă aveți  o clasă numeroasă, chiar dacă elementele le veți oferi deja prelucrate.
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
quilling martisoare mărțișor 1 martie mărgele
Iată cum am procedat:

1. Am împărțit copiilor câte cinci benzi triunghiulare, deja decupate.
2. Am rulat împreună mărgelele cu ajutorul bețelor de chibrit.
3. Pentru suportul de mărțișor pe care s-a realizat montajul, s-a folosit carton alb, dantelat.
4. Cu capsatorul, am atașat firul de mătase și am ambalat mărțișoarele în punguțe speciale.

O primăvară cu mult soare vă doresc!
Cu drag,

marți, 17 februarie 2015

Arte plastice-tehnici de lucru: „Cireș cu flori”

2/17/2015 1
Cireș cu flori: fuzionarea culorilor + tehnica stropitului

Astăzi am abordat un proiect nou: „Cireși în floare”. Nu este o temă chiar de sezon, căci astăzi pe la geam am văzut și câțiva fulgi de zăpadă, dar copilașilor mei le-a făcut mare plăcere să-și amintească de primăvară și să utilizeze culori vesele.
Ideea era să realizăm fuzionarea culorilor, o tehnică de lucru mai delicată, mai ales când lucrezi cu copii de șase ani. N-au fuzionat ele de fiecare dată, dar o certitudine tot avem: ne-am ales cu muuulte bluzițe albe, numai bune de spălat. În rest lucrările au ieșit minunat.

Iată cum am procedat:
1. Am umezit suprafața de lucru, am realizat fundalul și am așteptat să se usuce. Pentru că această tehnică de lucru (fuzionarea culorilor) presupune ceva mai multă umezeală, deci și un timp mai lung pentru uscare, noi am citit o poveste. Voi puteți face altceva.
2. Am pictat cireșul și am tamponat cu vârful pensulei florile.
3. Am stropit cu periuța de dinți și un pic de alb pentru o tușă finală și un efect de strălucire. În dreapta aveți un detaliu pentru tehnica stropitului.

Multă inspirație vă doresc!
Cu drag,

                                                                                                              

joi, 12 februarie 2015

Coşuleţ în formă de inimă

2/12/2015 1
1 martie, 8 martie, ziua mamei, ziua femeii, cos in forma de inima, martisor, martisoare, cadou ziua mamei
Acest tip de coşuleţ este foarte simplu de realizat împreună cu elevii claselor mici. Poate fi dăruit mamelor de 1 Martie sau de Ziua Femeii dacă puneţi în el un mărţişor ori un mic buchet de ghiocei, sau poate fi dăruit unui coleg dacă este folosit ca ambalaj pentru o bomboană de ciocolată.

Materiale necesare:
-hârtie colorată;
-lipici;
-foarfecă.
Mod de realizare:
1. Pe o coală colorată, creionați două cercuri mari, de dimensiunea gurii unei căni de apă.
2. Orientându-vă după diametrul cercurilor decupate, pliați-le ca în imaginea de mai sus, îmbinaţi-le şi lipiţi, depunând lipici doar pe suprafețele ce se suprapun.
3. Decupaţi şi lipiţi mânerul.
4. Decoraţi după propria imaginaţie.

Multă inspirație vă doresc!
Cu drag,


miercuri, 11 februarie 2015

Arte plastice-tehnici de lucru: „Raţa”

2/11/2015 0
Raţa: amprentarea pumnului  + dactilopictură
amprentarea pumnului
amprentarea pumnului

Pentru că în zilele care au trecut am vorbit despre animalele domestice din curtea bunicilor, am găsit potrivit să amprentăm nişte răţuşte direct pe lac.

Pentru realizare aveţi nevoie de:

-coală colorată;
-culori de apă;
-pensule;
-recipient de apă.

Întindeţi cu pensula culoare, pe partea posterioară a pumnului şi amprentaţi cu fermitate. Pentru realizarea ciocului, înmuiaţi degetul mare în culoare şi ştampilaţi (dactilopictură). Valul se realizează cu pensula şi un strop de alb. Încheiaţi lucrarea cu o ultimă tuşă de carioca, pentru ochi.

Pentru întregirea activităţii, vă recomand şi Răţuştele mele ori Şade raţa pe butoi. Cu al doilea cântec veţi împuşca doi iepuri cu un foc: sunteţi şi pe subiect şi recapitulaţi şi numerele pare şi impare.

Multă inspirație vă doresc!
Cu drag,

sâmbătă, 7 februarie 2015

Cinci modele de cadouri pentru Valentine's Day

2/07/2015 0
Vine Valentine's Day și n-ar trebui să vă prindă nepregătiți. Acum, cu siguranță, vor exista voci care vor „striga” că nu e o sărbătoare românească și că nu doresc importul ei. Bine! Pentru voi cei care vedeți în aceasta sărbătoare o ocazie în plus de a sărbători prietenia, altruismul, dragostea de oameni și doriți să sărbătoriți Valentine's Day, v-am pregătit cinci idei de cadouri pentru cei dragi.

1. Copăcel inimos (ștampilare);
2. Card cu inimă ce sclipește de iubire (colaj);
3. Card cu inimă rănită (colaj);
4. Semn de carte (dactilopictură);
5. Acadea decorată (decupare pe contur);


Happy Valentine's Day!
Cu drag,

marți, 3 februarie 2015

Povestea fluturelui, adaptare după un text italian anonim

2/03/2015 0
A fost odată o omidă care într-o zi s-a gândit că ar fi timpul să îşi facă un cocon pentru a deveni un fluture frumos. Zis şi făcut. Omida s-a învelit în mătase albă şi peste câteva zile bune i-au crescut aripile. Pentru că omida devenise un fluture mare și frumos şi nu mai avea suficient loc în coconul său, a început să îl spargă pentru a ieși. 

Un om văzu din întâmplare coconul şi se opri să-l studieze. Prin mica lui gaură, omul observă un fluture care se străduia să iasă. Rămase multe ore lângă cocon urmărind fluturele care părea că se află pe punctul de a abandona, fără să poată ieşi prin gaura care rămânea mereu la fel de mică. 

Omul decise atunci să ajute fluturele. Luă un cuţit, deschise coconul şi fluturele ieşi nestingherit. Totuşi, trupul lui era slab şi amorţit, iar aripile fragile și chircite abia se mişcau. Omul continuă să-l observe, spunându-şi că aripile fluturelui se vor deschide dintr-o clipă în alta şi că acesta va putea zbura. Dar nu se întâmplă nimic! Fluturele îşi petrecu restul vieţii târându-se pe pământ, cu trupul lui slab şi aripile inerte. Niciodată el n-a putut să zboare.

Ceea ce omul nu a înţeles este că trecerea prin orificiul coconului i-ar fi permis fluturelui să facă efortul necesar ca să poată trimite lichidele vitale din trupul lui către aripi. Astfel, el ar fi putut să zboare. Era chinul prin care viața îl punea să treacă pentru a putea crește și pentru a se dezvolta. În intenţia lui de a-l ajuta, tocmai omul binevoitor l-a condamnat pe fluture la o viață de mizerie.

Ca şi fluturii, copiii învaţă să-şi deschidă aripile iar cei care îi înconjoară ştiu să le fie aproape, păstrând însă distanţa potrivită, altfel ei nu vor avea aripi suficient de puternice pentru a zbura.

Știați că...

...fluturele parcurge o metamorfoză completă, în patru stadii, de la ou la adult?
1. Femela fluture depune ouăle, unul câte unul, pe frunzele plantelor.

2. Al doilea stadiu de dezvoltare a fluturelui este larva sau omida. Omida se dezvoltă în ou în aproximativ o săptămână. După ce eclozează, omizii îi este foame, şi deseori primul lucru pe care îl mănâncă este chiar coaja oului. Apoi caută frunze verzi şi gustoase. Omida năpârlește pentru a putea crește.

3. Următorul stadiu în care intră omida este stadiul de crisalidă (pupă, nimfă). Omida caută o ramură potrivită, se prinde de ea și începe să năpârlească pentru ultima dată. Când pielea veche cade, apare crisalida. La început, crisalida este moale la exterior, dar curând se transformă într-o carapace tare. În interiorul crisalidei corpul omizii se transformă în fluture. Acest proces durează aproximativ trei săptămâni.

4. Carapacea crisalidei se crapă şi fluturele îşi întinde picioarele şi antenele afară din carapace. Când picioarele sunt suficient de puternice, fluturele se târăşte afară. Deocamdată corpul lui este moale şi zbârcit, dar toate organele sunt complet dezvoltate. Soarele îi usucă aripile şi fluturele le întinde pentru prima dată.

Cu drag,

luni, 2 februarie 2015

Fișă de lucru - „De Ziua Mamei”, clasa pregătitoare

2/02/2015 1
Această fișă de lucru este dedicată zilei de 8 Martie. Prea devreme ați putea spune. Sigur, numai că acum am ceva mai mult timp liber să formulez astfel de materiale.

Am inclus în această fișă o poezie dedicată mamelor dar și alte câteva sarcini de lucru plăcute.

Puteți descărca această fișă de lucru de aici.

Mult succes!
Cu drag,

duminică, 1 februarie 2015

Inimioare pentru Valentine's Day

2/01/2015 0
Valentine's Day este un bun prilej de a discuta cu copiii despre sentimente pozitive, acceptare și dragoste față de oameni.

Valentin este simbolul jertfei pentru iubire, iar povestea sa este una interesantă:

Despre Valentin, legenda spune că a fost preot în timpul persecuției lui Claudiu. Claudiu al II-lea, împărat și războinic roman, a interzis căsătoriile gândind că astfel bărbații din Roma vor deveni luptători îndârjiți.

Valentin credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu și că nimeni nu ar trebui să se opună. Astfel, îi căsătorea în secret pe creștini, dar a fost prins și încarcerat. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău." Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270 e.n.

O altă legendă spune că, aflându-se în închisoare, Valentin s-a îndrăgostit de fiica oarbă a temnicerului căreia i-a redat în mod miraculos vederea. Înainte de execuția sa, Valentin i-ar fi scris acesteia o scrisoare pe care a semnat-o „De la Valentinul tău”.

În 496, Papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca Ziua Sfântului Valentin. Astăzi, Sfântul Valentin este sărbătorit prin cadouri făcute persoanelor iubite.

Pentru Ziua Sf. Valentin vă propun inimioare, inimioare roz, imprimate pe hârtie colorată.

Materiale necesare:

-rolă hârtie igienică;
-culori de apă;
-hârtie colorată.
Pentru realizarea lucrării nu trebuie decât să îndoiți rola în forma unei inimi și să ștampilați. Umpleți coala colorată cu inimioare și un Valentine's Day fericit vă doresc!

Mult succes!
Cu drag,