luni, 9 martie 2015

Apa în natură

Circuitul apei în natură este un subiect foarte ofertant și interesant a fi studiat cu elevii claselor mici. Circuitul apei în natură a fost descoperit, sau măcar intuit, foarte devreme în istoria omenirii.

“Apa se ridică la cer sub formă de vapori; din cer coboară sub formă de ploaie, din ploaie se nasc plantele, și din plante, animalele” (Manusmriti - Cartea III, sloka 76).

Pentru această activitate am pregătit o scurtă poveste care prezintă circuitul apei în natură într-un mod atractiv și pe înțelesul copiilor.
Prezentarea ppt pentru „Povestea unei picături de apă” poate fi găsită aici.

Aprofundarea se va realiza urmărind prezentarea „Circuitul apei în natură”. Această prezentare ppt poate fi descărcată de aici

Activitatea presupune și o latură artistico-practică, astfel:

Fiecare copil a fost rugat să recicleze un pahar de plastic, pahar de iaurt, etc. Paharul reciclat de mine provine de la o înghețată de fructe. Voi reciclați ce vă place. Aceste pahare vor conta în cadrul discuției despre importanța reciclării, dar vor reprezenta și suportul pentru „Picătura de apă”.
Pentru realizarea „Picăturii de apă” am pornit de la un pumn de fundițe de satin. Dacă dispuneți de ajutorul unui copil, e perfect! Degetele unui adult sunt prea groase pentru acest tip de fundițe. Dacă nu, găsiți un instrument care să vă ajute. Un diapazon e perfect.

Mai aveți nevoie de paie pentru apă, lipici și hârtie glasată. 

Tăiați două picături de apă, ca în imaginea de mai sus. Uneia trebuie să-i îndepărtați vârful, iar pe cealaltă trebuie să o decorați cât mai atractiv. Acum, le puteți lipi spate în spate, cuprinzând între ele paiul de băut. Nu uitați să atașați fundița! 

Tăiați o panglică de hârtie și două mănuși colorate. Pe acestea trebuie să le lipiți în jurul gurii paharului. Ele vor fi brațele picăturii de apă.

Turnați puțină apă în pahar și beți! Cu siguranță acesta este lichidul vieții.

Pentru că suntem exploratori, ne vom realiza și coliere „apoase!”.
Dacă doriți și voi, aveți șablonul atașat. Nu uitați să le prindeți câte o panglică și să le purtați cu plăcere! 

Noi vom și cânta: „Vine ploaia!”. Puteți descărca această prezentare în format ppt de aici.

Spor în toate vă doresc!
Cu drag,


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu