marți, 30 septembrie 2014

Figuri geometrice

9/30/2014 0
Am elaborat acest set de planşe pentru perioada în care se vor studia figurile geometrice. Sunt planşe aplicabile la clasele mici (clasa pregătitoare şi clasa întâi) şi pot fi folosite ca atare sau incluse în fişe mai complexe.
Elevii pot învăţa cu uşurinţă modul de trasare al diferitelor figuri geometrice urmărind săgeţile indicatoare şi pot exersa în mod plăcut, realizând desene amuzante.
Descărcaţi aceste fişe de aici.

Mult succes!                                                                   
Cu drag,

duminică, 28 septembrie 2014

sâmbătă, 27 septembrie 2014

Folie protecţie SmartProtection-scurt review

9/27/2014 0
Folie protecţie SmartProtection-scurt review
Cu ceva vreme în urmă vă povesteam despre foliile de protecţie SmartProtection (poate-l citiţi dacă n-aţi făcut-o încă) şi de ce cred eu că unui device îi trebuie protecţie din prima clipă când îl scoateţi din cutia în care v-a fost livrat.

Consecutiv publicării acestui articol, am intrat în posesia propriei mele folii de protecţie de fapt perechi de folii faţă-spate de la SmartProtection (http://smartprotection.ro/). Acum vă pot vorbi ca utilizator şi nu un utilizator oarecare, ci unul pe deplin mulţumit.

Am o tabletă Lenovo A3000. Bine, zic! Pe site nu sunt folii pentru acest model. Dar...nicio problemă! Cei de la  SmartProtection mi-au tăiat o pereche de folii exact pentru caracteristicile tabletei mele. Se potriveşte perfect atât cea pentru ecran cât şi cea pentru spate. Respectă toate dimensiunile şi decupajele necesare, fără abateri.

Împreună cu foliile de protecţie, am primit în mod gratuit şi kitul de instalare:
-lavetă puficioasă de microfibră;
-spray antistatic;
-cardul SmartProtection, necesar eliminării bulelor (poate fi folosit ulterior şi ca breloc, interesant!);
-catalogul cu instrucţiunile de utilizare.

Nu sunt un expert priceput în montarea foliilor de protecţie, de fapt aceasta este a doua pe care o montez. La prima, am înregistrat un  răsunător eşec, în sensul că în momentul în care am dezlipit-o de pe suport, s-a şi umplut de praf ca un scaiete. Am lipit-o, dar rezultatul a fost nesatisfăcător: bule, pete, amprente, etc.

Cu folia SmartProtection mi-a fost foarte simplu. Am şters ecranul cu laveta de microfibră şi după ce mi-am umezit bine degetele cu spray, am dezlipit progresiv folia şi am pulverizat-o din abundenţă. Cam mult ce-i drept, dar fiind păţită, am zis că ce-i prea mult, va curge.

Aşa a fost. Am eliminat surplusul şi am  aşezat folia pe ecranul tabletei. Datorită spray-ului, alunecă foarte uşor, deci nu trebuie să fii foarte precis din prima.Odată ajunsă în poziţia dorită, am utilizat cardul SmartProtection pentru îndepărtarea bulelor formate. M-am străduit eu ceva dar rezultatul nu m-a mulţumit. O altă folie stricată, m-am gândit, în fine! Scria în instrucţiuni că eventualele bule dispar în 24-48 de ore. Mărturisesc că m-am îndoit profund! Am lăsat tableta (cam dezamăgită) şi dusă am fost.

După aproximativ 6 ore mi-am amintit şi m-am dus s-o văd. Surpriză! Aveam o folie aplicată perfect, un ecran luminos şi neted ca mătasea. Habar n-am unde au dispărut bulele! Mi se pare ireal dar nu-i poveste!  Şi tableta mi se pare mai sensibilă la atingere iar rezultatul este uimitor.

Eu sunt un utilizator perfect mulţumit de protecţia pentru ecran folosită. Tu eşti?

Ţi-ai dori un iPhone 6?

9/27/2014 0
Ştiaţi că acum câteva zile s-a lansat iPhone 6, iar la Quickmobile (http://www.quickmobile.ro/iphone), trendsetter IT&C în România, a ajuns deja?
Ei, bine, da! În ciuda faptului că la evenimentul de lansare, cei de la Apple numeau doar opt ţări în care iPhone 6 era disponibil începând cu 19 septembrie, iar România nu se regăsea printre ele, iată că cei de la QuickMobile vă fac o surpriză de proporţii: iPhone 6 şi iPhone 6 Plus sunt disponibile pe site-ul lor. Deci, ţara noastră participă la lansarea mondială a iPhone 6, iar dumneavoastră puteţi să-l aveţi în cel mai scurt timp!

De ce este important că România participă la lansarea mondială a iPhone 6? 
  1. Piaţa de electronice din România s-a maturizat. Consumatorul român este un consumator informat, respectat şi interesat de achiziţionarea de noutăţi din domeniul IT. 
  2. Pasionaţii în acest domeniu au posibilitatea ca în cel mai scurt timp să şi-l achiziţioneze . 
  3. Noile modele pot fi studiate, testate şi comparate cu modelele deja existente, în cel mai scurt timp. Se vor putea emite păreri avizate, iar dumneavoastră veţi fi printre primii care le veţi afla. 
  4. Se va reuşi, cât mai rapid, crearea de noi aplicaţii compatibile cu sistemul de operare IOS. 
Ştiţi, poate că preţul unui iPhone 6 nu este deloc mic, dar...deşi nu este luna cadourilor, QuickMobile vă mai face o surpriză: Acum îl puteţi avea gratuit dacă sunteţi câştigătorul concursului de pe blogul lui Cristi (http://cristianchinabirta.ro/).

Ce trebuie să faceţi? Nu zic mai multe! E simplu: intraţi şi vedeţi!

vineri, 26 septembrie 2014

Computerul, o necesitate

9/26/2014 0
Că învăţământul nu se mai face ca pe vremea bunicilor noştri este binecunoscut. Lădiţa cu nisip în care se trasau literele cu degetul, tăbliţa cu condei, călimara în care se înmuia tocul, toate au fost înlocuite de PC-uri, laptopuri ori tablete electronice. Ba nici copiii noştri nu mai sunt ca cei de acum 50 de ani. Cresc mai repede, au viziuni mai largi, preocupări diferite de cele ale generaţiilor trecute.

De multe ori am auzit spunându-se că elevii noştri nu mai citesc din cauza calculatorului, că nu mai sunt atât de deschişi spre socializare, că petrec tot mai mult timp în lumea virtuală. Poate că este adevărat, însă responsabili de acest fapt nu sunt ei, ci noi, adulţii care nu ştim sau nu avem timp să le oferim variante cel puţin tot atât de atractive ca jocul on-line sau navigarea pe internet. 

Nu găsesc ca şi soluţie la această problemă introducerea unor restricţii foarte drastice, orare de utilizare a computerului foarte rigide, pentru simplul fapt că nu veţi putea fi consecvenţi în hotărârea luată, iar copilul va pândi tot timpul momentul de neatenţie al părintelui. 

O soluţie ar fi furnizarea unor soft-uri educaţionale, a unor filmuleţe cu potenţial educativ sau pur şi simplu utilizarea activă în procesul instructiv-educativ a atât de hulitului computer, “responsabil“ de toate insuccesele şcolare. Astfel copilul ar putea folosi acest minunat instrument, care este computerul, în folosul său, ci nu în detrimentul educaţiei sale.

Sunt genul de dascăl care nu interzic foarte multe, încerc însă să găsesc soluţii alternative. Nu are rost să te opui progresului, mai înţelept este să utilizezi tot ceea ce s-a creat în favoarea ta. Lumea se schimbă rapid iar nouă nu ne rămâne decât să ne acordăm cu prezentul. Imaginaţi-vă cu câtă greutate v-aţi desfăşura activitatea zilnică fără computer. De la cumpărăturile şi plăţile on-line până la descoperirea de informaţii din toate domeniile de activitate, computerul vă este de ajutor. Acum aduceţi-vă aminte cu câtă admiraţie v-aţi privit copilul utilizând cu îndemânare tastatura şi v-aţi gândit că la vârsta lui nu puteaţi face acelasi lucru. 

Educaţia copiilor noştri ne stă în mâini. 

“Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor.

Atunci să-i învăţăm cum să se adapteze.”( Maria Montessori)

Pe undeva Ministerul Educaţiei a înţeles nevoia de nou, de dinamic, de inedit a elevilor şi a demarat digitalizarea manualelor şcolare precum şi animarea lecţiilor prin softuri educaţionale. 

Dacă doriţi să asiguraţi continuitatea acestui demers şi să dăruiţi copilului dumneavoastră un instrument educativ complex, puteţi consulta oferta de laptopuri de pe Bocris.ro (http://www.bocris.ro/).

De ce să cumperi de pe Bocris.ro? 
  1. Diversitatea produselor vă oferă posibilitatea de a alege ceea ce vă doriţi. 
  2. Preţurile foarte mici practicate precum şi reducerile semificative. 
  3. Unele cadouri oferite la achiziţionare (genţi pentru transport, Windows 8 inclus, etc). 
  4. Filtrele de căutare oferite de site vă dau posibilitatea alegerii rapide şi eficiente a produsului dorit. 
  5. Pentru orice comandă de peste 200 de lei, ai transport gratuit. 
  6. Livrarea se realizează prin Nemo sau Fan Courier, deci îl veţi primi acasă.
Eu am scotocit prin oferta lor de toamnă şi iată ce am găsit.





duminică, 21 septembrie 2014

Tablou cu flori din hârtii pentru brioşe

9/21/2014 0
Materiale necesare:

-hârtie glasată de diferite culori;
-trei hârtii pentru brioşe;
-foarfecă;
-lipici;
-hârtie cartonată pentru fundal.

Mod de realizare:

1. Se aleg trei hârtii pentru briose şi se lipesc pe un carton, ca în imagine.

2. Se decupează elementele necesare decorării florilor (trei cercuri de culori diferite, trei tulpini şi şase frunze).

3. Se lipesc tulpinile, frunzele şi interioarele florilor.

4. Se trasează cu carioca un chenar care să dea impresia unei rame foto.

Mult succes!
Cu drag,

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Cum ne păstrăm sănătatea

9/20/2014 2
A sosit toamna şi odată cu ea întregul alai de viroze care ne asaltează. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii şi copilaşii, care dacă mai merg şi în colectivităţi mari, (şcoală, grădiniţă) devin cu atât mai vulnerabili.

Pentru a preveni eventualele neplăceri, trebuie să ne pregătim sistemul imunitar din timp în acest sens.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este definit ca totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii faţă de agenţii patogeni, pentru menţinerea sănătăţii. Toate organismele vii dispun de un astfel de sistem de apărare. În mod normal, sistemul imunitar îndepărtează sau distruge corpurile străine nefavorabile sănătăţii sale, pătrunse în organism (agenţi patogeni), cât şi unele structuri proprii dăunătoare, alterate. 

Deci, sistemul imunitar asigură apărarea sau rezistenţa faţă de infecţii. Rolul fiziologic esenţial al sistemului imun constă în prevenirea infecţiilor şi eradicarea acestor infecţii odată apărute.

Cum ne pregătim sistemul imunitar?

Dacă vrem să facem faţă schimbărilor bruşte de temperatură şi umiditate sau frigului ce ne va cuprinde în scurt timp, trebuie să ne pregătim sistemul imunitar pentru luptele ce le va purta cu toate infecţiile ce vor apărea în sezonul rece. Pentru aceasta trebuie să ştim că, pentru a fi sănătos, un organism are nevoie de:

1.Odihnă (Numărul orelor de somn diferă de la o vârstă la alta, bebeluşi sub 11 luni, 14-15 ore de somn; copii de 1-2 ani, 12-14 ore de somn; preşcolari, 11-13 ore de somn; şcolarii, 10-11 ore de somn; adulţii, 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult), persoane în vârstă, 7-9 ore de somn.);

2. Alimentaţie echilibrată (Este binecunoscut că a mânca nu înseamnă a te hrăni, că nu contează cantitatea ci calitatea alimentelor pe care le oferim organismului nostru. Legumele şi fructele consumate în stare crudă sau foarte puţin gătite, în salate, sucuri crude, asigură un depozit de antioxidanti remarcabil, necesar fortificării sistemul imunitar.);

3. Aport de vitamine (Studiile moderne arată că anumite vitamine influenţează benefic sistemul imunitar şi anume: vitaminele A, B6, C si E; zincul, seleniul, cuprul, fierul dar şi unele substanţe vegetale secundare precum beta-carotenul sau lycopenul.);

4. Echilibru psihic (Pentru o sănătate de fier avem nevoie de echilibru interior, de linişte, de relaxare psihică. Stresul, irascibilitatea nu fac altceva decât să ne şubrezească sănătatea de la interior, fără ca noi să realizăm acest lucru.);

5. Unele imunomodulatoare.

Ce este un imunomodulator?

Medicamentele imunomodulatoare sunt studiate într-un capitol distinct de farmacologie şi anume, Imunofarmacologia.

Imunomodulatoarele se împart în 2 clase.

a)Imunosupresivele-sunt medicamente care suprimă sau deprimă răspunsurile imune;

b)Imunostimulantele-sunt medicamente, microorganisme sau produşi biologici care amplifică sau stimulează răspunsurile imune. Cu alte cuvinte, imunostimulentul este substanţa care acţionează la nivelul sistemului imunitar, stimulându-l.

Cum alegem un imunostimulant?

În alegerea imunostimulantului potrivit pentru copilul dumneavoastră, medicul este cel care trebuie să hotărască atât substanţa folosită cât şi modalitatea de administrare, însă pentru o corectă informare, vă spun că există şi produse naturiste din categoria suplimentelor alimentare, cu efect imunostimulant. 

Un astfel de produs este Septilin, oferit de Himalaya Herbal Healthcare Romania.


Indicaţii:

Preventiv şi ca tratament în:
• Infecţii respiratorii bacteriene;
• Gripă şi alte viroze respiratorii;
• Infecţii ORL;
• Afecţiuni alergice;

Avantaje:

•Intensifică apărarea imunitară;
•Reduce inflamaţia şi alergia;
•Asigură o recuperare mai rapidă;
• Previne recurenţele.

Ingrediente:

Balsamodendron mukul - proprietăţi imunomodulatoare şi antiinflamatoare; 
Emblica officinalis - efect antiviral, antibacterian şi antioxidant: 

Tinospora cordifolia (Guduchi) - proprietăţi antibacteriene, antipiretice, analgezice; 
Glycyrrhiza glabra (Lemn dulce) - acţiune antiinflamatoare, antioxidantă şi expectorantă.
În speranţa că un om informat va şti mai bine ca ceilalţi ce întrebări să pună (medicului, fireşte), sănătate vă doresc!

p.s.
Firma Himalaya încurajează cititorii să lase un comentariu pentru acest articol, astfel unul dintre dumneavoastră poate câştiga un voucher de 50 de Euro, cu care să achiziţioneze produse de pe http://www.hboutique.ro/.

vineri, 19 septembrie 2014

Proiectarea activităţilor cu părinţii

9/19/2014 0

  Descărcaţi acest material didactic în format Word de aici.


Aflarea termenului necunoscut

9/19/2014 1
Aflarea termenului necunoscut
Aflarea termenului necunoscut
Aceste planşe sunt utile în predarea terminologiei matematice la clasele primare.
Puteţi descărca acest set de planşe de aici.

Mult succes!
Cu drag,

Fişă de evaluare iniţială, clasa pregătitoare-M.E.M.

9/19/2014 0
Această fişă de evaluare  iniţială am elaborat-o pentru a o aplica elevilor mei de clasă pregătitoare.

În măsura în care vă doriţi să faceţi modificări şi adaptări, vă invit să descărcaţi fişa în format Word de aici.

Mult succes!
Cu drag,


miercuri, 17 septembrie 2014

Orar-clasa pregătitoare

9/17/2014 0

Am elaborat acest orar pe înţelesul elevilor de clasă pregătitoare, care nu ştiu să citească şi au nevoie de imagini care să ilustreze potrivit fiecare oră de curs.

Pentru a putea să faceţi modificări, descărcaţi acest orar în format Word de aici.

Mult succes!
Cu drag,

marți, 16 septembrie 2014

Vaza cu flori

9/16/2014 0
Vaza cu flori
Vaza cu flori
Vaza cu flori
Vaza cu flori
Vaza cu flori
Vaza cu flori
Vaza cu flori este un proiect simplu, uşor de aplicat la clasa pregătitoare, dar poate fi aplicat și elevilor din clasele mai mari. Poate fi folosit la finalul capitolului matematic în care se studiază figurile geometrice, în secventele de fixare sub denumirea "Ce putem construi din figurile geometrice studiate" sau se poate integra într-o felicitare tematică de 8 Martie.

Noi am optat pentru a doua variantă și am lucrat mamelor câte o felicitare de ziua lor.

Materiale necesare:
-hârtie glasată;
-foarfecă;
-lipici.

Mod de realizare:

1. Se trasează suficiente cercuri de diferite dimensiuni, pe coli de hârtie colorată.

2. Se decupează cercurile şi se lipesc cu grijă, unele peste altele, ca în imaginea nr.2 (Nu are importanţă dacă elevii nu vor putea decupa perfect pe conturul trasat. Cercurile astfel decupate vor forma flori chiar mai interesante!).

3. Se pliază pe jumătate o coală colorată A4. Dacă doriți să realizați un ornament pentru masă, așezați hârtia orizontal, cu muchia în sus. În schimb, dacă doriți realizarea unei felicitări, o așezați vertical, cu îndoitura în stânga.

4. Se decupează un dreptunghi dintr-o altă culoare decât suportul şi se lipeşte pe coala îndoită, lăsând nelipită latura de sus pe unde se vor introduce florile în vază (se formează un fel de buzunar sau vază).

5. Se decupează benzi de hârtie în formă de dreptunghi, late de 2 cm, se îndoaie pe lungime, se lipesc pe mijloc pentru a rigidiza codița și se lipesc pe post de codiţe la florile mai sus descrise.

6. Se introduc florile în vază, se leagă un fir de mărțișor de floarea centrală și se aranjează echilibrat și estetic.

Dacă realizați acest proiect cu ocazia zilei de 8 Martie, puteţi să scrieţi la interiorul suportului un mesaj drăguț.

Mult succes!
Cu drag,
 

sâmbătă, 13 septembrie 2014

15 Septembrie

9/13/2014 0
Mai sunt câteva zile şi începe un nou an şcolar. Sunt doi ani consecutivi de când lucrez cu copii de clasă pregătitoare. Fără a avea pretenţia că aceasta reprezintă garanţia succesului în acest an şcolar, un avantaj tot pot găsi: merg pe cărări deja "bătătorite" şi-mi este clar la ce să mă aştept.

Cu siguranţă, va fi o zi plină de emoţii: emoţii mari de părinte, emoţii uriaşe de copil, emoţii de dascăl. Cu toate acestea, îmi doresc să fie o zi memorabilă, plăcută pentru micii mei elevi de clasă pregătitoare.

Ce le-am pregătit? Iată!

1. Chestionare pentru părinţi- care vor fi utile, cu siguranţă, în întocmirea fişelor psiho-pedagogice, în completarea catalogului şi pentru multe alte statistici care îmi vor fi cerute pe parcursul anului şcolar.
Chestionarul îl puteţi descărca de aici.

2. Pliante cu informaţii generale despre şcoală, numere de telefon utile, planul cadru, necesarul de rechizite, câteva poezii şi citate despre şcoală şi educaţie.
Pliantul îl puteţi descărca de aici.

3. Cartonaşe de pus pe bancă, cu numele fiecărui elev şi câte un ştrumf, pentru băieţei și câte o ştrumfiţă, pentru fetiţe. Am încercat să găsesc mai multe modele. Astfel, fiecare cartonaş devine unic, precum copilul care-l poartă.
Şablonul cartonaşului e aici.

4. Ecusoanele de pus la guler le-am cumpărat şi le-am personalizat. Deocamdată am trecut doar scoala şi numele elevului dar urmează ca în locul liber din partea dreaptă să ataşăm şi o fotografie a acestuia.

5. Pentru că e prima zi, iar copilaşii nu vor avea pacheţel cu mâncare, le-am pregătit câte un măr frumos şi sănătos, deja spălat, numai bun de ronţăit.

Mult succes!
Cu drag,


miercuri, 10 septembrie 2014

Calendar şcolar 2014-2015

9/10/2014 1
Ştiaţi că...

Prima scoală românească a fost înfiinţată în Scheii Braşovului de Johannes Honterus în anul 1544? Un profesor trebuia să înveţe 110 elevi, iar dintr-un catalog vechi, reiese că unul din cei care au studiat la şcoala din Schei a fost şi Anton Pann.

În Imperiul Roman, copiii începeau şcoala primară la vârsta de 7 ani? Copiii erau instruiţi de catre dascăli. În şcoala primară învăţau să scrie, să citească, să socotească, şi să recite texte literare. Cei mai înstăriţi nu îşi trimiteau copiii la scoală, ci îi încredinţau unui pedagog care îi învaţă la domiciliul lor. 

Termenul Academia provine din Grecia antică? Academus, un atenian şi-a trădat regele şi a divulgat locul unde era ţinută ascunsă Elena, fiica lui Zeus. Ceva mai târziu în grădinile lui Academus şi-a instalat Platon şcoala sa filozofică, numita Academia dupa numele proprietarului locului, termenul încetăţenindu-se pentru şcolile de vază din Grecia antică şi apoi din întreaga lume.

În Bangladesh, chiulitul de la şcoală este interzis prin lege?

Mult succes!   
Cu drag,
 

miercuri, 3 septembrie 2014

Cifrele romane (I)

9/03/2014 0
Cifrele romane
Această fişă poate fi imprimată pe coală A3. Afişată în sala de clasă ajută la fixarea cunoştinţelor despre cifrele romane.
Descărcaţi această fişă de aici.

Ştiaţi că…

Cifrele reprezintă simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor?

Cifrele pe care le folosim, (1, 2, 3, 4, 5,…) sunt cunoscute drept cifre arabe sau arabo-indiene, indienii având şi cifra zero, romanii neavând reprezentare pentru acest număr? De fapt, arabii au popularizat aceste cifre, dar ele au fost iniţial folosite de comercianţii fenicieni, mult înainte, pentru a-şi calcula operatiunile comerciale.

Astăzi folosim în mod curent cifrele arabe, dar şi cifrele romane?

Logica după care cifrele feniciene au fost alese pentru a fi folosite în viaţa de zi cu zi se poate explica prin numărul de unghiuri folosite la scrierea lor? Dacă vei scrie cifrele în forma lor originală, vei înţelege imediat. Astfel: 1 are un unghi, 2 are două unghiuri, 3 are trei unghiuri, etc.

Deşi zero e o invenţie mai recentă, de origine indiană, se respectă regula: zero unghiuri?

Iată un exemplu:
Mult succes!
Cu drag,

luni, 1 septembrie 2014

Porumbeii

9/01/2014
Acest proiect poate fi realizat la finalul unei lecţii în care s-au studiat păsările domestice, sau poate fi folosit cu ocazia Zilei Mamei ori Zilei Copilului. Este un proiect simplu, uşor de realizat cu elevii clasei pregătitoare ori clasei întâi.

Materiale necesare:
-hârtie glasată;
-carioca;
-foarfecă;
-lipici;

Mod de realizare:
1. Se trasează cu mâna dreaptă conturul mâinii stângi;
2. Se decupează forma rezultată şi folosind-o pe aceasta se trasează a doua mânuţă, "în oglindă";
3. Se decupează şi această nouă formă trasată şi se lipesc pe o coală colorată, având grijă să se poziţioneze degetele mari la centru;
4. Se decorează cu inimioare roşii şi se desenează ochii şi ciocul, folosind carioca neagră.

Ştiaţi că...

Porumbeii trăiesc, de obicei, toată viaţa cu acelaşi partener? Ei intră, astfel, în categoria animalelor monogame.

În timpul celor 18 zile de clocit, părinţii primesc pe rând această responsabilitate? 

Atât masculii cât şi femelele produc în gusă aşa numitul "lapte de porumbel" cu care îşi hrănesc puii în primele zile de viaţă ?

Puii îşi dublează greutatea în primele două zile de viaţă ?

Durata medie de viaţă a porumbeilor este de 10 ani, în cazul în care trăiesc în salbaticie şi de 25 de ani în cazul celor domesticiti, dar se cunosc cazuri în care porumbeii au trăit peste 30 de ani?

Atunci când sunt bolnavi, porumbeilor nu le place să facă baie? 

Un porumbel matur are aproape 10 000 de pene ?

Un porumbel are abilitatea de a da din aripi în zbor de până la 10 ori pe secundă, zburând până la 16 ore fără odihnă ?

Între păsările mari, porumbelul are rara abilitate de a putea zbura aproape direct în sus? 

Porumbeii au capacitatea unică de a bea ţinându-şi ciocul jos, în apă, înghiţind, înălţându-şi capul doar după ce termină de băut, în timp ce cele mai multe păsări beau apă luând câte puţin în cioc şi apoi dânsu-şi capul pe spate, pentru a le aluneca pe gât în jos?

Dintre toate animalele domesticite, porumbelul voiajor are cel mai bun simt al orientarii? El poate regăsi locul de unde a plecat chiar şi de la 2000 km!

Unii porumbei fac naveta hrănindu-se în mediul rural, dar trăind la oraş?

În ciuda focurilor inamice, porumbeii mesageri au avut o rată de succes de 98%, în misiunile zburate, în Al Doilea Război Mondial?

Mult succes!
Cu drag,

Anotimpurile - planșe de afișat

9/01/2014 0
planse anotimpuri
planse anotimpuri
Aceste planşe cuprind anotimpurile, lunile fiecărui anotimp, activităţi specifice fiecărui anotimp.
Descărcaţi acest set de planşe de aici.

Ştiaţi că…

Anotimpurile apar datorită înclinării axei Pământului în timpul călătoriei anuale în jurul Soarelui (mişcarea de revoluţie)?

Astronomic, anotimpurile durează perioadele între care Pământul trece prin anumite puncte ale orbitei, fapt văzut de pe Terra ca trecerea Soarelui prin solstiţii şi echinocţii?


Iarna este cel mai scurt anotimp? Astfel, în emisfera nordică, de la echinocţiul de primavară până la echinocţiul de toamnă există cu aproximativ şapte zile mai mult decat în cealaltă jumătate a anului? În emisfera sudică anotimpurile sunt schimbate, aşa că situaţia este inversă.

Durata exactă a anotimpurilor este:
-primăvara, 92 zile şi 20 de ore;
-vara, 93 zile şi 15 ore;
-toamna, 89 zile şi 19 ore;
-iarna, 89 zile?

În pădurile tropicale, unde nu se schimbă anotimpurile, copacii nu au inele anuale?

Mult succes!
Cu drag,