luni, 30 iunie 2014

Puştiul tău s-a mutat la "casa" lui?

6/30/2014 0
Când este vorba despre somnul copiilor noştri, cu toţii suntem  convinşi că somnul este esenţial în dezvoltarea umană şi joacă un rol foarte important în procesul de creştere şi dezvoltare la copii. Fiind un factor de echilibru al organismului, somnul ne ajută să ne menţinem starea de sănătate și ne revitalizează, pentru a putea funcţiona la parametrii optimi.

“Dacă dormi, te faci mare!” ne explicau atât de frumos bunicile noastre importanţa somnului. Nici nu realizam, copii fiind, cât adevăr concentrează această afirmaţie.

Somnul este un proces dinamic şi în timpul acestuia creierul este activ. Tot în timpul somnului se secretă hormoni de crestere, prolactina, testosteron, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului, creşte producţia de proteine, fără de care nu sunt posibile creşterea şi dezvoltarea armonioasă, are loc reglarea temperaturii organismului. Somnul contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor imune, privarea de somn având drept consecintă o frecvenţă mai mare a infecţiilor, are un rol important în reglarea memoriei, a stărilor emoţionale şi a comportamentelor sociale.

Învăţarea rutinei de somn a copiilor este mai dificilă pentru părinţi, decât pentru copii. Fiind sensibili la plânsul propriului copil ori dintr-un sentiment de protecţie excesivă, părinţii amână uneori ani în şir momentul în care copilul doarme în patul său, în camera sa.

Pentru că în timpul somnului este normal ca bebeluşul să se agite, să râdă sau să gângurească, exceptând cazul coşmarurilor prelungite, este bine să-l  lăsăm să se agite, căci el visează şi apoi va trece la o perioadă de somn profund. Dacă va fi luat în  brate  la fiecare mişcare şi legănat, inevitabil îl confuzăm şi îi stricăm ritmul biologic de somn. Din acest motiv se recomandă ca bebeluşul să fie culcat separat, eventual în camera şi în pătuţul lui, ca sa nu fim tentaţi ca la fiecare mişcare şi suspin să-l luăm în braţe. Când va avea nevoie de hrană sau va voi să fie schimbat, veţi şti sigur acest lucru pentru că el vă va anunţa prin ţipete sau plâns zgomotos.

Dacă puiul dumneavoastră a trecut de vârsta fragedă  a prunciei, e băiat ori fetiţă mare, are cam doi anişori şi tot doarme în patul părinţilor,  aflaţi că puteţi să începeţi pregătirea psihologică pentru mutarea în propria cameră.

Procesul va trebui sa fie unul lent, pentru a nu-l speria pe cel mic şi pentru a nu-i crea sentimentul că urmează o „despărţire”. În niciun caz, nu forţaţi lucrurile şi nu-i prezentaţi această mutare ca pe o pedeapsă pentru o anumită faptă cu care nu aţi fost de acord şi pe care el a săvârşit-o.

Poţi prezenta totul ca pe o aventură, poţi să-i decorezi în mod atractiv camera, să-l faci să înteleagă că baieţeii ori fetiţele mari dorm singuri şi că nu are de ce să se teamă, că mami şi tati dorm în camera de alături şi vin dacă are nevoie.

Un truc bun în această situaţie ar fi să-l obişnuiţi să doarmă cu jucăria preferată, spunându-i că astfel nu va fi singur.

Un alt truc bun şi care poate ajuta foarte mult este decorarea camerei copilului după propriile sale dorinţe. Unii copii pot accepta să doarmă într-un anumit loc şi numai de dragul pătuţului ori pentru atmosfera plăcută a camerei şi să descopere că nu-i atât de rău.

Mutarea puştiului la "casa" lui, în patul lui, este primul pas în clădirea independenţei copilului. Odată obişnuit cu noul statut de copil mare, îi creşte încrederea în sine, devine mai curajos, mai îndrăzneţ, mai independent, mai curios, apare satisfacţia că el are "ceva" numai al lui, în afara jucăriilor, care îi aparţine şi de care are grijă. Şi astfel, îl responsabilizăm fără să ştie şi fără să-i cerem acest lucru în mod expres. Dacă spaţiul propriu este un univers plăcut, îmbietor, unde copilul să se simtă protejat şi răsfăţat, părintele are o sarcină mai uşoară în obişnuirea copilului în camera sa.

Dacă aveţi acasă o prinţesă, o poţi îmbia cu asemenea “delicioase” pătuţuri de copii (detalii: http://www.allkids.ro/patuturi-copii/):
Dar dacă aveţi un năzdrăvan de băieţel, pasionat de curse, poţi opta pentru pătuţuri în forma de maşină :
sau...pentru un temerar, maşini pentru "bărbaţi" puternici.
Iar dacă aveţi acasă un aventurier de copilaş, curios și dornic de experienţe noi, îi puteţi crea la el în dormitor o căsuţă din copac ori un safari african...sunt atâtea posibilităţi! Puneţi în camera copilului muzică relaxantă, cu sunete din natură  şi succesul este garantat.
Cu asemenea pătuţuri,  nu ştiu care nazdrăvan ar mai dori o noapte în vechiul pat al mamei.

Mult succes în meseria de părinte !
Cu drag,