luni, 14 aprilie 2014

Balerina ECO

Balerina ECO este un proiect ce se poate realiza cu elevii clasei a IV-a, atunci când le vorbim despre reciclare şi protecţia mediului. Este un mod plăcut de exemplificare a reutilizării deșeurilor.

Ideea realizării acestei balerine mi-a venit atunci când am văzut materialul (o plasă din material plastic cu ceapă roșie, cumpărată de la supermarket). E mai subțire și are ochiuri mai mici decât plasele tradiționale.

Dacă nu dețineți un astfel de material, puteți folosi o bucată de perdea veche sau de dantelă subțire. Până la urmă, tot despre reciclare creativă este vorba.

Pentru a realiza balerina ECO, avem nevoie de:

-sfoară;
-o plasă din material plastic, pentru cartofi ori de ceapă;
-o mărgică de lemn sau puţină plastilină modelată astfel;
-paiete sau alte ornamente;
-ac cu aţă.

Mod de realizare:

1. Toată cheia realizării acestei balerine constă în alegerea mărgelei de lemn. Astfel, mărgica trebuie să aibă un orificiu larg, prin care poate trece materialul ce formează fusta.

2. Tăiați o bucată de plasă, introduceți strângeți-o bine și legați-o strâns, folosind o fâșie din același material, lăsând capetele legăturii mai lungi.

3. Treceți capetele legăturii prin bila de lemn, scoateți-le afară și trageți cu grijă până fusta intră parțial în bilă.

Împreună cu fusta, introduceți în bilă și o sfoară subțire de iută. Sfoara să fie suficient de lungă cât capătul îndoit să iasă afară, formând o buclă, iar capetele libere să atârne din fustă, formând picioarele.

4. Formați o fundiță, așezați-o în „T” cu fusta, deasupra bilei de lemn și legați-o strâns cu capetele rezultate. Tăiați surplusul de material și împingeți nodul în bilă. Turnați puțin aracet pe orificiul bilei. Prin uscare se va întări și va fixa totul.

5. Introduceți un șiret subțire prin ochiurile fustei, cât mai aproape de bilă, tăiați potrivit pentru a sugera mâinile și faceți noduri la capete.

6. Legați un alt șiret în talie și faceți o fundă mică.

7. Faceți noduri la capetele sforii ce sugerează picioarele.

8. Decorați fusta cu paiete.

Folosiți această balerină ca decorațiune de pom ori ca mărțișor.

Mult succes!
Cu drag,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu